A+ A A-

Varmepumpa: Oppdatering

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Oppvarming
  • Treff: 27536

Det var i begynnelsen av september at vi gikk til innkjøp av, og fikk montert en varmepumpe. Det er jo veldig i vinden om dagen, så vi tenkte at vi ikke kunne være noe dårligere. Av økonomiske årsaker gikk vi for en 'gjør det selv'-variant fra Netthandelen til langt under normal butikkpris. Nå har vi brukt den i et par måneder, og her er erfaringene så langt.

Som nevnt var dette en "billig-modell" som kun fås kjøpt på Netthandelen. Det er en del usikkerhetsmomenter knyttet opp til et slikt kjøp. Hva med service? Hva med deler? Hva med reklamasjon/garanti? Dette er heldigvis ikke noe vi har hatt behov for å finne ut av - ennå. Om den dagen kommer kan du være rimelig sikker på at det vil stå noen ord om det her.

Vi har hatt varmepumpen påslått siden monteringsdagen. Utetemperaturen har ligget på mellom 12 og -5 grader hele tiden. Snittet ligger nok på en 8-10 grader. Vi har setter temperaturen på 22-24 grader når vi er hjemme og 20 når vi er borte/sover. Den har ingen problemer med å opprettholde denne temperaturen, men bare i første etasje (70 kvm). Varmen klarer ikke helt å nå frem til rommene oppe. På arbeidsrommet ble det litt for kaldt til å sitte og jobbe, og vi har satt inn en liten 1000W oljefylt ovn med termostat. Den står på første hakket og holder romtemperaturen på et normalt nivå.

Jeg har ikke noen mulighet til å kontrollere strømforbruket opp mot normalt. Vi kjøpte huset våren 2008 og vi har ingen informasjon om forbruk fra forrige eier. Jeg fikk inntrykk av at de i hovedsak har fyrt med parafin og ved. Jeg har eid hus før og har en viss peiling på hva årsforbruket var der, så vi får se til våren om det er sammenligningsgrunnlag - og om varmepumpa har holdt mål i løpet av vinteren.

Det er kun to ting jeg ikke er helt fornøyd med: Litt støy, og en merkelig lyd når det er rundt null grader ute. Til vanlig er ikke støyen noe problem. Det er når jeg ser på en film der det er et poeng at det skal være helt stille, og pumpa setter i gang for fullt at det blir litt irriterende. Vi har satt pumpa så langt unna TVn som det lar seg gjøre, men vi hører suset fra vifta for det. Støyen ute er enda mer markant. Jeg tror ikke vi kommer til å bruke den så mye på sommeren når naboene (og vi) sover med åpne vinduer. Det er en ganske kraftig during når pumpa går. Det kan hende at lydnivået på både innedel og utedel er noe bedre på dyrere modeller, så bor du i et tettbebygd strøk - eller i blokk, er det kanskje lurt å undersøke dette før du kjøper noe.

Når det er rundt null grader eller kaldere oppfører varmepumpa seg litt rart. Pumpa stopper, så knirker det litt i den, og etter noen minutter pumper den varme fra innedelen til utedelen. Jeg har nå forstått at det en avrimingsprosess som forårsaker lydene. Altså er det ikke noe galt med pumpa :)

Reklamasjon på varmepumpe fra Netthandelen?

Les om vår nye varmepumpe som ble montert høsten 2010.