A+ A A-

Vi monterer varmepumpe

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Oppvarming
  • Treff: 60299

Vi bor i et hus fra 1962. Vi har ikke gjort noen store undersøkelser, men vi har en følelse av at huset nok ikke er helt oppdatert i forhold til isolering. Det er vel i grunnen noe vi burde gjort noe med, men finansene tillater ikke slike krumspring akkurat nå. I mellomtiden får vi finne ut av hva som lønner seg - vedfyring, parafin, strøm, eller bare en varmepumpe. Sistnevnte har vi nettopp kjøpt, og her kommer våre erfaringer fra kjøp og montering.

Vi har kikket etter en varmepumpe i lang tid. Det er et uoversiktlig marked der det finnes en lang, lang rekke bedrifter og enkeltmannsforetak som utfører salg, montering og vedlikehold. De fleste er veldig dyre og fører kun ett eller kanskje to merker. Noe varehus for varmepumper finnes ikke. Det er nesten litt ubegripelig med tanke på hvor populært det har blitt. Informasjonen på nettet er mildt sagt mangelfull. Man skal være svært oppegående på søkemetoder for å finne noe matnyttig. Vi har brukt veldig mange timer på å lete etter priser og informasjon.

Gjengangeren er "Vi har varmepumper. Ring oss for priser og mer informasjon." I dag bruker folk nettet til å finne informasjon og viktigst av alt; priser. De færreste har anledning til å ringe ti-femten tilbydere på dagtid for å få priser og info. Byggebransjen og alle som støtter seg til den nyter godt av en noe bakstrebersk holdning. Så lenge alle holder kortene tett nok inntil brystet, vil kunden tape på det ved at det er nærmest umulig å orientere seg - og man tar ofte det første og muligens det dårligste tilbudet.

Etter all vår søken sitter vi igjen med inntrykket av at det er svindyrt og komplisert. Man må ha en fagmann til jobben, og pumpene er veldig dyre. Heldigvis for oss finnes det noen der ute som tenker på Gjør Det Selv'ere. Varmepumpe med hurtigkopling! Men, og det er et men med stor M: Informasjonen fra både produsent og leverandør er alt for dårlig. Alt, alt, alt for dårlig.

Vi har kjøpt en varmepumpe hos Netthandelen - en EcoSaver GWHN12A3NK3AD (vi trygler og ber om at det var et greit kjøp). Den ser bra ut, virker godt sammenskrudd, og den har et solig ytre. Dårlig oversettelse og llitt misvisende forklaringer med alt for små illustrasjoner er dessverre nøkkelord for bruksanvisningen. I et forsøk på å finne en bedre bruksanvisning på nettet dumpet jeg over informasjon som tyder på at vi har kjøpt et produkt som er identisk med Wilfa sine "gjør det selv"-varmepumper. Bruksanvsningen jeg fant er er så godt som 100 % identisk med EcoSaver sin - bare at det står Wilfa på den. Så til alle som mener at EcoSaver er et billig-produkt man bør styre unna; svelg hvert eneste ord. Det er vel med varmepumper som med kjøleskap - de bygges alle under samme tak på lisens fra ulike varemerker.

Montering

Det første jeg gjorde var å jakte på et stativ, for det følger nemlig ikke med. Vi har veldig lav grunnmur, og jeg valgte et stativ som tillater at uteenheten står fristilt fra huset. Det er så klart litt enklere å stjele den, men vi ville ikke ha den hengende på veggen. En montør jeg snakket med beskrev hvordan det ville låte om vi skrudde den fast på veggen: Som en gitarkasse. Vi har allerede en gitar - det får holde

Etter å ha skaffet og montert bakkestativet var det endelig klart for montering av innedelen. Det vanskeligste var vel å ta avgjørelsen på hvor den skulle plasseres. Det er på en måte ganske umulig å flytte på den etter at det er borret et 75 mm stort hull gjennom ytterveggen. Jeg brukte nesten opp alt dagslyset den første dagen bare på å måle og tenke. Vi endte opp med en plassering ved gulvet og ganske nære et hjørne. Luften vil da strømme gjennom hele stua. Neste utfordring med dette gjør det selv-produktet er at man ikke kan kappe noen rør eller kabler. Plasseringen av utedelen dikteres 100 % av hvor innedelen settes. Rørsettet var litt over 3,7 meter lang, og vi måtte sette utedelen rundt et hjørne på huset. Det var umulig for oss å unngå at den nå står rett foran et kjellervindu. Det er ikke krise siden vi ikke bruker vinduet til noe, men estetisk er det ikke så heldig.

Etter en møysommelig plasseringsprosess ble hullet borret. Dette er tredje gang jeg borrer meg ut av et hus på denne måten (før dette en kjøkkenvifte og et forbrenningstoalett på hytta), og det er like skummelt hver gang. Treffer jeg på en stender, et rør, noen ledninger, eller andre ting inni veggen? Det gikk bra denne gangen også. Resten av tiden brukte jeg på å justere og flytte innedelen slik at rørene til slutt gikk ut uten unødvendig spenn. Tapperøret for kondensvann fikk eget hull. Det var ikke plass igjen i det store hullet. Å montere rørholderne på utsiden gikk ganske bra, men det er ikke å anbefale å gjøre det i mørket. Jeg måtte til slutt gi meg for kvelden. Jeg smurte inn plastdekselet ute med våtromssilikon som tåler kulde for å hindre vann og kondens i å komme inn i hullet jeg hadde borret.

Dagen etter fikk jeg rørene rundt hjørnet og inn i utedelen. Det var forbundet med en viss skepsisme og frykt for livet da jeg skulle kople innedelen sammen med utedelen. Monteringsanvisningen for hurtigkoplingen var mildt sagt mangelfull, og ting var ikke selvforklarende. Jeg er livredd gasstrykk og slikt, så jeg så vel ut som en femåring som dytter borti en edderkopp med en pinne. Etter å ha funnet en videofilm på nettet fikk jeg det til (se lenger ned i artikkelen).

Tiden var endelig inne til å teste. Jeg må innrømme at alle historiene jeg har hørt der utedelen eksploderer på grunn av feilmontering, gjorde at jeg sto langt unna da jeg slo den på første gangen... Det gikk som smurt. Maskinen pep litt, jeg klikket meg frem til varme og 24 grader - og så tok det noen sekunder før det begynte å blåse. Lufta som kom ut var varm og behagelig. Nå har pumpa stått på i en drøy time og det er allerede en behagelig tørr og god varme i stua. Det gjenstår å se hvordan denne saken oppfører seg utover vinteren.

Monteringsvideo: http://www.maxbo.no/Trinn-for-trinn/Montere-varmepumpe/

Følg varmepumpa her.


Her er hullet borret - og samboer lurer på om vi nå har skikkelig bra airconditioning til sommern - pluss at hun kalte inn til mat...


Innedel er i ferd med å bli montert.


Her er innedelen montert. Jeg fant ingen annen løsning enn å la litt av hullet være synlig. Det var ikke mulig å bøye på røret, og for å få alt på plass var det slik det ble. Det finnes vel noe plastikkdeksel jeg kan bruke...